FR

CV- en Sollicitatietips

CV Tips

Het opstellen van een goed CV is en blijft voor velen een heuse uitdaging. Waar begin ik? Wat is relevant om op te nemen? Hoe creatief mag ik zijn? En dé hamvraag: “foto of niet?”. Laten we er samen even van A tot Z doorlopen maar eerst:

Stap 1: een goede kop koffie

Stap 2: een rustige plek in huis

Stap 3: opperste concentratie én onze handige checklist in de aanslag

Hier gaan we!

Met jouw CV wil je de interesse van een potentiële werkgever wekken. Zoals je wel weet is een eerste indruk heel belangrijk, neem er dus voldoende tijd voor. Wij geven je alvast enkele handige tips waarop je kan letten.

Opmaak

Het oog wil ook wat, het is niet enkel wie of wat je bent, maar ook hoe je het brengt. Denk maar aan volgende zaken:

Welk lettertype gebruik ik?
Gebruik Arial, Helvetica of Verdana ; vermijd lettertypes zoals Comic Sans, courier, Times new roman,…
Wees spaarzaam met het gebruik van vet, cursief of onderstrepen. Je gebruikt deze enkel om bepaalde elementen extra in de verf te zetten. Hoofdletters en bullet points kunnen je helpen om jouw verhaal te structureren.

Zijn kleuren oké?

Wees voorzichtig met het gebruik van kleur. Maak zeker gebruik van kleuren om jouw CV aantrekkelijk te maken indien je dat wenst maar beperk je tot een aantal kleuren en gebruik deze conform doorheen jouw CV.

Wat is nu eigenlijk een goede lengte van mijn CV?

Probeer jouw CV te beperken tot maximaal 2 pagina’s, ook als je reeds heel wat ervaring wist op te bouwen. Niet alle en élke ervaring is even relevant voor de functie waarvoor je zal solliciteren. Maak een selectie van de functies en hun inhoud die jouw kandidatuur het meeste toegevoegde waarde bezorgen. Die vakantiejob bij de kruidenier om de hoek is bijvoorbeeld niet meer relevant indien je reeds een aantal jaar professionele ervaring op de teller staan hebt.

Overzichtelijk en niet té druk

Voorzie voldoende ‘lege ruimtes’ in jouw CV om zo de leesbaarheid en het overzicht te bewaren. Gebruik een consistente uitlijning van jouw tekst en voorzie een duidelijk onderscheid tussen verschillende [bouwstenen van jouw CV] (Link met Opbouw).

Creatief

Heb geen schrik om de nodige dosis creativiteit te gebruiken bij het opmaken van jouw CV. Zeker indien creativiteit een gewenste competentie is voor de job waarvoor je solliciteert! Hou bovenstaande elementen in het achterhoofd en toetst ze steeds af aan jouw creatieve interpretatie. PRO-TIP: Het gebruik van pictogrammen en diagrammen maakt jouw CV aantrekkelijker zonder in te boeten op overzicht.

Voorbereiden

Jouw CV

Jouw cv is je persoonlijk visitekaartje dat het verschil kan maken tussen een uitnodiging voor een gesprek of het standaardbriefje dat vertelt dat je niet in aanmerking komt. Het is een eerste kennismaking en opportuniteit om een goede eerste indruk te maken. Hoog tijd dus om er even bij stil te staan zodat je van je cv een geducht wapen kan maken!

We bespreken wat een curriculum vitae inhoudt. Samen ontdekken we de verschillende elementen van een cv. Om het je gemakkelijk te maken geven we ook tips. We tonen je het verschil tussen een ‘goed’ en een ‘slecht’ curriculum vitae om ervoor te zorgen dat de recruiter jouw cv niet verticaal klasseert.

Opbouw

Onderstaande elementen worden bij de opbouw van jouw cv best opgenomen.

Foto

“Moet ik een foto opnemen in mijn CV?”; het is en blijft een prangende vraag bij vele sollicitanten. Er is geen ja of nee antwoord op deze vraag. Hier beslis je volledig zelf over.

Personalia

Persoonlijke gegevens: naam en voornaam, geboortedatum, nationaliteit, huidige adres (of verblijfplaats), al dan niet in het bezit van een rijbewijs (en wagen)

Contactgegevens: Email-adres, mobiel telefoonnummer (PRO-TIP: hoe klinkt jouw eigen voicemail eigenlijk?!) en eventuele links naar sociale netwerkaccounts.

Bio/Profielschets

In deze sectie licht je kort toe wie je bent, over welke specifieke troeven je beschikt en welke richting je uit wil. Zie het als een heel korte voorstelling van de belangrijkste elementen uit jouw motivatiebrief. Dit element moet uitnodigen om jouw CV verder door te nemen. De keywords in deze sectie kan met scannen met het menselijke en machinale oog!
Wist je reeds een heel ruime ervaring op te bouwen? Kom in dit blok dan tot de essentie en geef aan welke specifieke functie je ambieert.

Opleiding

Een oplijsting van jouw behaalde diploma’s, gevolgde cursussen en/of toegekende certificaten zet je hier anti-chronologisch uiteen. Hoe diepgaand je deze sectie verder uitwerkt is vaak afhankelijk van jouw situatie. Als schoolverlater, met beperkte werkervaring, zal je hier bijvoorbeeld veel meer aandacht aan besteden dan wanneer je een uitgebreide werkervaring voor zich kan laten spreken. Vermijd een opsomming van gevolgde vakken binnen jouw opleiding maar voeg bijvoorbeeld wel de titel van jouw bachelor- of masterproef en/of stage toe.

Werkervaring

Ook hier hanteer je een anti-chronologische rangschikking van alle werkervaringen. Enkel relevante werkervaringen voor de functie waarvoor je solliciteert licht je diepgaander toe. Probeer niet overbodig veel vakjargon te gebruiken bij het beschrijven van jouw taken en realisaties, niet elke lezer van jouw CV beschikt namelijk over hetzelfde referentiekader. Maak projecten en realisaties meetbaar. Geef een realistisch inzicht in jouw takenpakket en de impact die je gehad hebt op de organisatie.

De onderdelen ‘Opleiding’ en ‘Werkervaring’ kunnen onderling van plaats verwisseld worden al naargelang jouw opgebouwde ervaring. Pas afgestudeerd? Dan zal jouw opleiding eerst komen. Reeds heel wat ervaring opgebouwd in andere functies en sectoren? Laat deze dan als eerste de lezer overtuigen.

Vaardigheden/Competenties

Persoonlijke vaardigheden: welke specifieke vaardigheden typeren jou als persoon? Stemmen deze overeen met het gevraagde in de functie waarvoor je solliciteert? Hou dit beperkt tot de belangrijkste.

Taalvaardigheden: gebruik eenzelfde typering voor alle talen die je opgeeft. PRO-TIP: CEFR Levels (A1-C2) geven een objectieve indicatie.

IT-vaardigheden : vermijd vanzelfsprekende zaken (‘internet’, ‘sociale media’,…) maar focus op relevante kennis van bepaalde software pakketten (bepaalde SAP modules, grafische software, …).

Varia

Interesses, passies, hobby’s, lidmaatschap van organisaties,… het kunnen allen aanvullingen zijn die de persoon achter jouw CV alvast iets concreter maken.

Tips & Tricks

Zorg er voor dat jouw offline verhaal (CV) strookt met dat van de online tegenhanger. Jouw LinkedIn profiel dient even up to date te zijn als het CV dat je instuurt bij het solliciteren. In tegenstelling tot het CV voeg je op LinkedIn best wel een foto toe aan jouw profiel. Een online portfolio, ‘onderschrijvingen’ van jouw skills  of referenties zetten jouw kandidatuur kracht bij.

Verzend jouw CV en motivatiebrief steeds in pdf-formaat. Documenten in dit formaat lezen makkelijker en zijn overzichtelijker. Om er voor te zorgen dat jouw CV ook intern snel teruggevonden wordt tussen de ontelbare “Cv” ’s geef je het bijvoorbeeld deze naam “Voornaam_Familienaam_cv.pdf”.

Laat jouw CV en motivatiebrief steeds even nalezen door een ander. Het is heel makkelijk om over schrijffouten te lezen wanneer je geruime tijd op eenzelfde tekst focust.

Op het internet circuleren heel wat templates die je kan gebruiken om jouw CV verder op te bouwen. Het gebruik van een template kan je veel werk besparen maar zorg er steeds voor dat het CV inhoudelijk volledig op jouw profiel is aangepast. Zeer vaak gebruikte templates komen vaak niet meer zo creatief en origineel over als je zelf zou denken.

video-cv

Sollicitatie Tips

De motivatiebrief

“Zo’n motivatiebrief, doet die er eigenlijk wel toe ?” Ook op deze vraag is het antwoord niet rechtlijnig. Als stelregel kunnen we wel nemen dat je enkel een motivatiebrief dient in te sturen indien deze effectief aanvullende informatie kan verschaffen bovenop hetgeen in jouw CV terug te vinden is. Wij moedigen het gebruik van een motivatiebrief aan omdat het de lezer overtuigt van jouw passie voor de job waarvoor je solliciteert en aantoont welke toegevoegde waarde jij kan creëren binnen de job en voor de organisatie.

Adresseer jouw brief aan de correcte contactpersoon en hanteer een redelijk persoonlijke schrijfstijl. Vermijd ten allen tijde het gebruik van clichés in jouw motivatiebrief. Een ‘copy-paste’ van een motivatiebrief waarin enkel de naam van de organisatie werd veranderd valt snel op.

samen

Het interview

Het interview vormt de 2de stap in een sollicitatieprocedure.

“Een goed voorbereid man is er twee waard!” Bereid jouw sollicitatiegesprek grondig voor. Weet wat de job inhoudt en binnen welke context de organisatie in kwestie opereert. Denk na over hoe jij jouw gesprekspartner zal overtuigen van jouw ‘match’ met de vacature in kwestie. Een tot in de puntjes voorbereid/ingeoefend interview komt onnatuurlijk over maar zorg dat je over voldoende referentiekader beschikt om op terug te vallen tijdens het gesprek.

Denk vooraf na over vragen waar je mogelijks nog mee zit. Op die manier haal je voor beide partijen het maximum uit het gesprek.

Volg na afloop van het interview verder op. Had je nog additionele informatie die opgevraagd werd door jouw gesprekpartner? Een follow-up mailtje leent zich hier ideaal voor.

Een beetje stress voor dit soort van gesprekken kan gezond zijn, er hangt ten slotte veel van af, maar er is geen enkele reden om jezelf hier een zware druk op te leggen. Vergeet bovenal nooit dat een job-interview in essentie nog steeds gewoon een gesprek is tussen 2 mensen.