FR

Foto op cv, yay or nay?


Dé droomfunctie komt doorgaans niet zomaar vanzelf aanwaaien, je moet er ook effectief iets voor doen. Als je solliciteert wil je dan ook dat recruiters jouw cv uitkiezen en je op basis daarvan uitnodigen voor een persoonlijk gesprek.  Maar moet je dan een foto op je cv plaatsen of niet?

Voorstanders claimen dat het meer persoonlijkheid geeft aan je sollicitatie, zodat je eenvoudiger top of mind blijft bij recruiters. De tegenstanders zien de relevantie niet of beweren dat ze eerst willen beoordeeld worden op hun ervaring en competenties, en nadien pas op hun uiterlijk.

Eén ding is zeker, als je ervoor kiest om een foto op je cv te plaatsen, zorg dan voor een professionele foto die uitstraalt wat je wilt overbrengen. Zorg ervoor dat de foto je hoofd tot en met je schouders bevat, kijk recht in de camera en draag kledij die aangepast is aan die van de werkomgeving waarvoor je solliciteert..

Onze mening?
In tijden waar iedereen een eigen verhaal op diverse sociale media verliest de hoofdvraag van deze blogpost voor een groot stuk haar relevantie. Op zich zou het curriculum dankzij het toevoegen van een foto zeker niet bovenaan de cv stapel terecht komen maar een foto verpersoonlijkt wel het cv geeft het geschreven verhaal ook een gezicht. Let wel: een foto mag geen selectiecriterium zijn.
Daarentegen kan een foto wel een negatief effect hebben wanneer deze alles behalve professioneel is. Dit geldt trouwens voor alle foto’s die online van jezelf te vinden zijn.

Handige tip:  Google jezelf en kijk welke foto’s van jou op het internet te vinden zijn. Niet akkoord met hoe jouw ‘online verhaal’ zich verhoudt tot hoe jij in het echte leven bent? Maak de nodige aanpassingen qua privacy-instellingen op bepaalde media.
Het al dan niet toevoegen van een foto aan jouw CV blijft dus volledig jouw eigen keuze maar weet dat wanneer je een link naar jouw Twitter- of LinkedIn account toevoegt aan jouw kandidatuur men ook direct een gezicht kan plakken op de persoon achter het papier…