FR

Podcasts : urenlang rijplezier


Sinds een jaar ben ik helemaal into Podcast! Voor mij is het een nuttige manier van tijdsbesteding tijdens de files maar ook een hulp om bergen strijk te verzetten. Het brengt vaak ook rust, even mijn gedachten verzetten, een manier van ontspanning.

Om ervoor te zorgen dat het gemakkelijk te luisteren is, geef ik de voorkeur aan Nederlandstalige podcasts. Nadeel is wel dat de keuze beperkter is maar het aanbod Nederlandstalige podcasts groeit elke dag.
Hieronder een inleiding in de wondere wereld van de podcasts met enkele aanraders :

Wat is een podcast?

Een podcast is een audiobestand dat je kan downloaden en beluisteren. Vaak zijn het radioshows, discussies, interviews of informatieve sessies over alles wat je maar kan bedenken. Een podcast duurt meestal tussen de 15 en 45 minuten en bestaat vaak uit verschillende afleveringen. Vaak zijn ze los van elkaar te beluisteren. Wanneer je een goede podcast beluisterd hebt, kan je je abonneren waardoor je telkens op de hoogte gebracht wordt als er een nieuwe podcast ter beschikking is.

Hoe doe ik dat een podcast beluisteren?

Heb je een Iphone? Dan heb je ook de app Podcasts waar je dadelijk aan de slag kan met het zoeken naar interessante podcasts. Bij Android kan je zoeken via Spotify, Google Podcasts , Podcast Player,… .

Podcasts om bij te blijven

Er zijn heel wat informatieve podcasts waar je veel info kunt vergaren over bepaalde thema’s.

  • Fifty – Fifty : Podcast over 50 plussers en waar zij tegen aan lopen bij het zoeken naar werk ism Annemie Peeters.
  • Universiteit van Vlaanderen : korte podcast die antwoord geeft op een specifieke vraag bv Kan je afvalwater drinken, Waarom kent Facebook je beter dan je moeder, Kan je verliefd worden op een robot, Wanneer komt mijn nieuwe orgaan uit de printer, Is online shoppen slecht voor het milieu,… ?
  • Nieuwe Feiten : Elke weekdag wordt er een nieuwsfeit uitgepikt dat je verbaast of verwondert.
  • Persoonlijke effectiviteit : Tips en tricks om je werkdag efficiënter te maken.

Als het allemaal wat luchtiger mag zijn

  • Iemand : het verhaal van een persoon die iets unieks heeft meegemaakt, iemand gewoon zoals jij en ik die zijn verhaal vertelt. Bv Mikhail, een straatmuzikant in Gent die vertelt over zijn leven in Rusland en hoe hij de Koningin Elisabethwedstrijd won.
  • Elke Dag Vakantie : Podcast van Eva Daeleman die besloot op een bewustere manier te gaan leven.
  • De 10 meest gegoogelde vragen over…. : allerlei bv’s komen hier aan het woord : muzikanten, acteurs, politici, nieuwankers, voetballegendes,…
  • De Meeloper : gedurende 10 afleveringen worden een aantal bekende mensen geïnterviewd tijdens hun run.
  • Bob : Mooi en meeslepend verhaal over 84 jarige dame die praat over haar jeugdliefde en het kind dat ze vroeger heeft moeten afstaan. Programmamakers gaan op zoek naar hoe het juist in elkaar zit.

-Mieke ten Haaf