FR

Hoe je LinkedInprofiel optimaliseren?


Met 350 miljoen gebruikers wist LinkedIn z’n positie als toonaangevend professioneel sociaal netwerk reeds te bevestigen. Je gebruikt het om contact houden met (ex-)collega’s en  alumni van jouw opleiding, op de hoogte blijven van relevante nieuwtjes binnen jouw functiedomein, op zoek gaan naar een nieuwe job,… Wanneer je in dat laatste geval LinkedIn aanwendt in de zoektocht naar een job opportuniteit is het belangrijk om jouw online profiel volledig in lijn te krijgen met jouw offline cv (en vice versa). Wij helpen je graag een handje met volgende handige tips om jouw LinkedIn-profiel te optimaliseren in het kader van een lopende sollicitatie of om jouw online profiel aantrekkelijk voor te stellen aan potentiële werkgevers en recruiters.

  • Titel: gebruik deze 120 tekens om een kort maar compleet beeld te geven van jouw professionele situatie. Gebruik de juiste sleutelwoorden om snel vindbaar te zijn.
  • URL: kijk even na via welke URL mensen op jouw LinkedIn profiel landen. Pas die onoverzichtelijke code bij jouw ‘Contact- en persoonlijke gegevens’ even aan naar linkedin.com/in/JouwNaam . Die overzichtelijke link neem je dan gelijk ook mee in de contactinformatie die je op jouw CV vermeldt.
  • Profielfoto: een profiel op LinkedIn mét foto wordt tot 14 keer vaker bekeken. Lees hier alles over het gebruik van een foto op LinkedIn en in het CV.
  • Samenvatting: hier kan je in 2000 tekens weergeven wie je bent, wat je doet en wat jou drijft. Optimaliseer ook dit stuk tekst qua sleutelwoorden zodat je via jouw unieke skills, ervaringen en interesses snel vindbaar bent. Een bepaald project in de pers gehad, filmpje gemaakt over de laatste productlancering waar je aan meegewerkt hebt,…? Hier horen ook media thuis waarmee je bezoekers meer inzicht geeft in jouw realisaties en wat jou bezig houdt.
  • Ervaringen: Keep It Short and Simple (KISS). Niet elke bezoeker kan tijdens het bekijken van jouw profiel terugvallen op een kennis van hetzelfde vakjargon. Omschrijf jouw huidige en voorgaande rollen op een heldere en simpele manier (Hoe zou je je grootmoeder uitleggen wat je op vandaag doet?) Geef inhoudelijk enkel relevante zaken weer waar je effectief actief in betrokken was. Maak tijdbestedingen en realisaties meetbaar en vermijd ‘Buzzwords’.
  • Vaardigheden en onderschrijvingen bieden de mogelijkheid om het verhaal en de competenties die je in de onderdelen ‘ervaringen’ en ‘samenvatting’ schetst te bevestigen op basis van de feedback van anderen. Beperk de oplijsting van jouw vaardigheden in aantal en enkel tot de meest relevante en onderscheidende. Onderschrijf enkel mensen uit jouw netwerk indien je effectief kan oordelen over hun beheersing van een bepaalde vaardigheid.

PRO-TIP: op zoek naar een nieuwe job en wil je dat recruiters alvast kunnen zien aan welke variabelen een nieuwe functie voor jou dient te voldoen? Schakel dan zeker deze optie in bij de privacy instellingen van jouw profiel zodat recruiters kunnen zien dat u beschikbaar bent voor nieuwe carrière-opportuniteiten.  Opgepast indien je werkt met de Engelse versie van LinkedIn.  Dan dien je dit in te stellen via Jobs en Job preferences.