FR

Spring eruit met een video-cv


Het waarom en de voordelen van een video-cv

Door de populariteit van sociale media, en platformen zoals YouTube wordt er vooral door grote bedrijven meer en meer om een CVIC (CV Interactive Video) gevraagd. Ook wanneer je op zoek bent naar een creatieve job of wil werken in de online media, is een video-cv een goed idee.

Je valt meer op. Werkgevers ontvangen vaak tientallen cv’s voor dezelfde vacature. Een filmpje geeft je de kans om je kwaliteiten op een originele manier in de verf te zetten. In een video-cv kan je je persoonlijkheid, talenten en motivatie beter uitspelen. Overtuig de werkgever met je aanstekelijke enthousiasme, zo kom je gemotiveerd over.

Je persoonlijkheid komt duidelijker naar voren dan in een geschreven cv. Hierdoor krijgen werkgevers/recruiters een duidelijker beeld van jou waardoor het voor hen makkelijker is om een selectie te maken voor een ontmoeting in “real life”

Op jouw beurt kun jij op een originele manier jouw kwaliteiten, enthousiasme en passie voor je vak laten zien.
Je video-cv zal waarschijnlijk dan wel niet viraal gaan maar er zullen meer mensen dan je denkt je boodschap zien (gedeeld op Facebook, blogs, …) en dit kan ook in je voordeel spelen.

Hoe maak je een video-cv?

Gebruik hiervoor je smartphone, webcam of (foto) camera. Klaar en tevreden? Post je filmpje op een videowebsite zoals YouTube, Vimeo. Zo kan je de link naar je video ook makkelijk vermelden in je sollicitatiebrief, traditionele cv en, niet vergeten, op je LinkedIn-profiel.  Als je huidige werkgever niet mag weten dat je aan het uitkijken bent naar een nieuwe uitdaging, publiceer dan “private”.

Met een gsm of webcamera is het weinig waarschijnlijk dat je filmpje 100% professioneel oogt. Niet echt nodig zolang de boodschap die je brengt het maar wèl is! Als je echt niet tevreden bent over de kwaliteit kan je overwegen om voor een klein bedrag een camera te huren via een winkel of website.

 

Belangrijkste tips & tricks van pro’s

Bereid je video goed voor

Gebruik je video niet alleen om de werkgever een idee te geven van wat je al bereikt hebt, maar ook van waartoe je in staat bent, nu en in de toekomst

Stem je video af op de job waarvoor je solliciteert

Benadruk de meest relevante dingen uit je cv in je video-cv. Spreek zeker met passie over wat je doet en waarvoor je staat.

Lees je cv niet voor

Verleidelijk… maar zeker niet de bedoeling! Oefening baart kunst, dus wees niet te snel tevreden met het resultaat en begin opnieuw. Een klassiek papieren spiekbriefje gebruiken is ook “not done”.

Hou het kort

De gebruikelijk duur van een video pitch is 1 minuut en een goede openingszin is half gewonnen De bedoeling is dat je de werkgever/recruiter nieuwsgierig maakt. Vertel over je studies, werkervaring, welk soort baan en in welke sector je zoekt en, last but not least, zet je troeven nog eens extra in de verf.

Taalgebruik

Niet iedereen heeft een perfect Nederlandse uitspraak maar probeer het gebruik van dialect te vermijden. Hetzelfde geldt voor het gebruik van vakjargon.

Lichaamstaal

De ene persoon heeft nu eenmaal meer charisma dan de andere, maar met een beetje oefening kan iedereen een goede video pitch maken. Het voordeel van de videopitch is dan weer dat je het oneindig veel kunt oefenen, zelf terug kan bekijken (confronterend ) en aanpassen. Vraag ook eens aan je partner/vrienden wat deze ervan vinden.

Kijk tijdens het gesprek niet naar je beeldscherm maar recht in de camera en ondersteun je boodschap met passende handgebaren en andere non-verbale signalen.

Kleding

Besteed extra aandacht aan je kleding en kies voor een outfit die past bij de job/het bedrijf waarvoor je solliciteert. Kies voor een kleur die je flatteert en denk hierbij ook zeker aan de achtergrond die je wil gebruiken voor de opname.

Achtergrond

Kies een stemmige niet te drukke achtergrond, vermijd rommel en achtergrondlawaai. Sluit deuren en ramen. Het maakt niet uit waar je filmt als er maar voldoende licht is.

Goede voorbeelden

Online zijn er honderden creatieve en leuke video-cv’s te vinden. Google maar eens op “video resume “ of “video cv”
Ready to roll? Action !

Blogpost door Alice van Haagen