FR

Non-verbale power bij het solliciteren


De statistieken van non-verbale communicatie liegen er niet om: maar liefst 55% van onze communicatie wordt non-verbaal overgebracht. Het spreekt dus voor zich dat je bij een sollicitatie bewust moet zijn van je lichaamstaal en dat je hier pro actief op kan inspelen. We geven enkele tips mee bij hoe je jouw non-verbale communicatie bewaakt om jouw boodschap over te brengen. Succes ligt hier echt wel in (het gebruik van) je eigen handen.

 

Tip 1: Kom goed voorbereid voor de dag

Wanneer je je goed voorbereidt op een sollicitatiegesprek, ben je vanzelf zekerder van je stuk. Oefen het interview op voorhand met een vriend(in) en vraag feedback. Je hebt meer zelfvertrouwen en dit zal zich ook vertalen in je lichaamshouding. Bij gebrek aan zelfvertrouwen raden psychologen aan om dit zelfvertrouwen te veinzen. Dit proces zal, geloof het of niet, je zelfvertrouwen ook daadwerkelijk een boost geven.

Tip 2: Neem een zelfzekere houding aan

Wanneer je in de interviewruimte terecht komt, zet je je best neer met je armen rustend op de leuning van de stoel of op je benen. Probeer ze hier te houden tijdens het gesprek. Handgebaren kunnen je woorden extra kracht bijzetten, al kunnen te expressieve handgebaren ervoor zorgen dat je frank overkomt. Vertrouw voornamelijk op je woorden om het overtuigingswerk te doen. Het kruisen van armen en/of benen kan afstandelijk en licht agressief overkomen. Deze houding vermijden is dus de boodschap.

Tip 3: Behoud oogcontact

Maak zoveel mogelijk oogcontact tijdens het interview, zowel wanneer je luistert als wanneer je zelf spreekt. Het is een goede manier om rustig en gecontroleerd over te komen. Overdrijf hier echter niet in. Het interview is geen aanstaarwedstrijd en het is volkomen normaal dat de gesprekspartner oogcontact doorheen het interview doorbreekt. Vergeet deze tip zeker niet: oogcontact is een erg belangrijke vorm van non-verbale communicatie. Sluit het gesprek af met een vriendelijk oogcontact, gecombineerd met een stevige handdruk en een oprechte glimlach.

Wil je graag nog meer te weten komen over non-verbale communicatie? Sociaal psycholoog Amy Cuddy neemt je mee in de wereld van non-verbale communicatie in deze TED Talk

Door Sofie Stragier,  Recruiter