FR

Lifehack: een stageplaats vinden


First things first

Aan alle studenten die een stageplek zoeken, dit is voor jullie! Ga even relaxed zitten, neem een tas koffie bij de hand en volg even mee, want hierna is de zet aan jou .

Het belangrijkste dat je voor jezelf moet uitzoeken is wat je wil bereiken met je stage. Ben je bereid om uit je comfortzone te stappen? En als je dat doet, in welke organisatie dan liefst? Maar ook; wat verwacht de opleiding van jouw stage? Aan welke doelstellingen moet je voldoen?

Een persoonlijke SWOT-analyse kan helpen een beter zich te krijgen op jezelf. Zet alles op papier zodat je een duidelijk overzicht hebt van wat je wilt, wat je al kan en wat je nog moet leren. Neem daarbij zeker jouw stagebrochure bij de hand, want daarin staat geformuleerd waarop je geëvalueerd zal worden.

Wie zoekt, die vindt!

Ondertussen heb je een beter beeld van wie je bent en wat je wilt. En dat is maar goed ook, want dat zullen ze vragen wanneer je gaat solliciteren op je toekomstige stageplek. Maar waar vind je deze nu?

Je kan het schoolplatform raadplegen om te zien welke firma’s graag stagiairs verwelkomen. Daarnaast kan je bij hogerejaarsstudenten of zelfs alumni polsen waar zij hun stage hebben gevolgd.

Wil je toch liever op een andere manier op zoek gaan, dan kan ook LinkedIn soelaas bieden. Vermeld je zoektocht in je ondertitel, bijvoorbeeld “Gepassioneerde Communicatiestudent zoekt leerrijke stageplaats” en netwerk met HR-medewerkers van bedrijven die jouw voorkeur uitdragen.

Heb jij je oog laten vallen op een interessante stageplek? Vooraleer je gretig jouw cv en motivatiebrief opstuurt, zorg ervoor dat deze aangepast zijn aan de firma waarvoor je solliciteert.

Ready for take-off?!

Proficiat, je hebt een sollicitatiegesprek versierd. Bereid jezelf goed voor door een elevator pitch  in te oefenen en neem eens een kijkje op de bedrijfswebsite. Neem ook zeker je stagebrochure mee, zo kan de firma kan zien hoe of waar ze jou het beste kunnen inzetten.

Bot gevangen? Vraag feedback en solliciteer moedig door! Mocht je toch in tijdsnood komen, breng dan zeker je stagecoördinator op de hoogte.

Succes!