Motivatiebrief
Jouw motivatiebrief
Het belang van de sollicitatiebrief kan je best niet onderschatten. Het is niet alleen de indruk die telt tijdens een job interview, je brief zorgt namelijk al voor een allereerste indruk.
Besteed er daarom voldoende aandacht aan. Het is hét moment bij uitstek om je enthousiasme en motivatie in de kijker te zetten. Een beleefdheidsbriefje is dus af te raden.
In je sollicitatiebrief maak je duidelijk dat je de bewuste job graag zou doen en waarom precies. Ook bij een spontane sollicitatie, stuur je best een begeleidende brief waarin je kort schetst waarom je op zoek bent naar een nieuwe job. Vermeld ook zeker welke type functie je ambieert.
Trouwens: kan een recruiter kiezen uit twee aan elkaar gewaagde cv’s, dan zullen ze dikwijls afgaan op de inhoud van de sollicitatiebrieven.
Uiteraard voorzie je best een aangepaste brief voor elke job. Er zijn een aantal inhoudelijke richtlijnen en tips op het vlak van taal en lay-out die je helpen om een sterke brief op te stellen.
Inhoudelijke tips
Elke vacature vraagt een aangepaste begeleidende brief. Maak er tijd voor. Bij een eventueel sollicitatiegesprek zal je er de vruchten van plukken: je hebt achtergrondinfo over de vacature, je hebt er al over nagedacht en je zal daardoor ongetwijfeld een goede indruk maken.
- Bovenaan je brief voorzie je een titel waarin je de vacaturetitel vermeldt. Sommige bedrijven, en zeker selectiebureaus, hebben vaak verscheidene vacatures tegelijk lopen.
- De allereerste indruk start al bij de aanspreking in je brief. Stuur je brief naar een persoon waarvan je het geslacht kent en de naam correct spelt, dit getuigt van nauwkeurigheid. Cruciaal voor je sollicitatiebrief is de openingszin. Het is de bedoeling dat je opvalt tussen de vele reacties. Opvallen doe je niet met clichétaal en oubollige uitdrukkingen, maar net door een originele en enthousiaste openingszin te gebruiken.
- In de inleiding maak je best duidelijk of je spontaan solliciteert, reageert op een advertentie, op de hoogte bent van de vacature via…
- De ‘body’ van je tekst moet antwoorden op de vraag: ‘Waarom wil ik deze job?’. En polst achter twee zaken. In de eerste plaats dat je je motivatie toelicht. Wat heeft de job jou te bieden? Waarom ben je geïnteresseerd? In de twee plaats dat je jezelf aanprijst door relevante ervaringen te vermelden. Wat heb je de werkgever te bieden? Waarom zou hij jou moeten kiezen?
- Gebruik geen te bescheiden woorden zoals “misschien”, “eventueel”, “menen” … Zoek een gulden middenweg. Opscheppen en laten weten dat jij dé ideale persoon bent en dat de recruiter wel gek moet zijn mocht zij/hij deze kans laten voorbijgaan, getuigt niet zozeer van enthousiasme, maar eerder van een serieuze portie arrogantie.
- Hou de informatie in je sollicitatiebrief zo concreet mogelijk. Vermijd holle woorden en slogans. Concretiseer en onderbouw met feiten.
- Maak je eigen brief. Sollicitatiehandleidingen staan vaak bol van voorbeeldbrieven, maar het is niet de bedoeling dat je die zomaar klakkeloos gaat kopiëren. Doe je dat toch? Dan loop je het risico dat jouw brief verloren gaat tussen de andere inspiratieloze brieven.
- Ten slotte kan je je brief beter niet afsluiten met een dooddoener. De laatste indruk die nablijft is even belangrijk als de eerste. Zeg dus liever niet ‘Met welgemeende hoogachting van de allerhoogste plank groet ik u, weledele heer’. Wat bijvoorbeeld al veel beter klinkt is ‘Denkt u ook dat wij elkaar iets te bieden hebben, dan ben ik altijd bereid om tijdens een gesprek nader kennis te maken’. Druk dus je hoop uit op een persoonlijke kennismaking.
- De brief mag niet meer dan één pagina in beslag nemen.
Voorbeelden van spontane motivatiebrieven
- spontane motivatiebrief algemeen
- spontane motivatiebrief zorgkundige
- spontane motivatiebrief strijkster
Voorbeelden van gerichte motivatiebrieven
- gerichte motivatiebrief administratief bediende bank en verzekeringen
- gerichte motivatiebrief chief financial officer
- gerichte motivatiebrief boekhouder
- gerichte motivatiebrief communicatieverantwoordelijke
- gerichte motivatiebrief marketing assistant toeristische sector 1
- gerichte motivatiebrief marketing assistant toeristische sector 2
- gerichte motivatiebrief directeur woonzorgcentrum
- gerichte motivatiebrief shiftleider
- gerichte motivatiebrief sales advisor-verkoper
- gerichte motivatiebrief productieleider hoofd technische dienst
- gerichte motivatiebrief people planner
- gerichte motivatiebrief marketing manager b2b
- gerichte motivatiebrief winkelbediende
- gerichte motivatiebrief winkelmedewerker supermarkt
Meer weten?