FR

As ready as you’ll ever be, hoe pak ik een assessment center aan?


Een reeks sollicitatiegesprekken doorlopen en gekozen worden tot de finale kandidaat. Yes, ik heb de job, denk je. Maar dan blijkt er nog een assessment center te volgen dat je euforiemoment verstoort.  Hoe bereid je je daar nu op voor om die droomjob binnen te rijven? Wij geven jou graag enkele praktische tips.

Wat is een assessment center?

Een assessment center bestaat uit een breed portfolio aan testen (psychotechnisch, simulatie-oefeningen, persoonlijkheidsvragenlijst, diepte-interview etc.) specifiek uitgekozen om objectief na te gaan of bepaalde vaardigheden en competenties bij iemand aanwezig zijn voor een bepaalde functie. Ook worden de context, cultuur, geschiedenis en waarden van een organisatie mee in rekening gebracht om te kijken of er een match is. Op basis hiervan wordt er een positief of negatief advies geformuleerd. Belangrijk is dat dit niet bindend is: de opdrachtgever kan aldus zelf beslissen of dit gevolgd wordt en de kandidaat al dan niet wordt aangenomen.

Praktische tips:

Voor het assessment

  • Je weet niet wat je moet verwachten? Normaal krijg je een bevestigingsmail met reeds wat informatie. Had je graag wat meer geweten, neem dan contact op om dit te bevragen. Dit zorgt al voor een geruster gevoel.
  • Indien je reeds wat online testen krijgt toegestuurd, doet dit niet rap rap. Dit wordt meegenomen in het rapport en dan wil je hier ook goed op scoren. Zoek een rustige plaats op waar je niet kan gestoord worden en laat je niet opjagen door je looptijd tijdens de oefening(en).
  • Stippel je verplaatsingstraject op voorhand uit en kom een kwartier te vroeg. Op die manier hoeft er niet nog extra stress bij te komen.
  • Denk na over je kledij, pas je aan volgens de dresscode van het bedrijf waarvoor je in de running bent. Een professioneel en verzorgd voorkomen is belangrijk, maar je moet je er ook comfortabel in voelen.
  • Het is een cliché, maar een uitgebreide nachtrust voor het assessment blijft de sterkste basis om van te vertrekken.
  • Je hebt een beeld gekregen van de functie en weet vanuit de vacature of voorgaande gesprekken welke competenties hiervoor belangrijk zijn. Denk al eens na over voorbeelden hieromtrent uit je eigen werkervaring, bijvoorbeeld wanneer je initiatief hebt genomen.

Tijdens het assessment

  • Soms kan de stress het overnemen, maar probeer de nodige rust in te bouwen. Vertrouw in je eigen kunnen, je bent tenslotte al in deze fase geraakt.
  • Je komt met onbekende situaties in aanraking en weet niet hoe je je het best gedraagt. Wij willen kijken naar jouw doorgaans functioneren. Laat dit dan ook zien en pak zaken aan zoals je dit normaal doet. Er is niet één juiste oplossing.
  • Indien je zelf met vragen of bedenkingen zit, durf deze te stellen.
  • Wees open en eerlijk. Kijk kritisch naar jezelf en weet dat het niet erg is om eens wat langer na te denken over een vraag of voorbeeld. De kwaliteit van je antwoorden is belangrijker.

Na het assessment

  • Je bent moe en bent niet zeker of je het goed gedaan hebt. Wacht de feedback af en begin niet op voorhand over een bepaalde oefening te stressen die naar jouw gevoel minder goed ging. Weet dat naar het totaalplaatje wordt gekeken.
  • Krijg je een minder positieve boodschap? Laat de moed niet zakken en vraag feedback. Weet dat je hier recht op hebt. Dit zegt ook niets over je functioneren in je huidige functie. Zo krijg je meer inzicht in jouw ontwikkelpunten. Wees hier ook open voor.
  • Krijg je positief nieuws? Proficiat! Maar grijp nog steeds de kans om feedback te vragen. Op deze manier kan je nog sneller groeien binnen jouw nieuwe job.

 

Veel succes en blijf vooral jezelf!