Starten als zelfstandige
Heb je geen zin meer om in loondienst te werken en koester je plannen om je als zelfstandige te vestigen? Als dat een realistisch en haalbaar voorstel is, zal jouw consultant je graag begeleiden om deze uitdaging waar te maken.
Interessant om te weten is dat de overheid een aantal steunmaatregelen biedt om te starten als zelfstandige. Hiervan stellen we er 2 graag aan je voor:
- Sinds 1 oktober 2016 is het mogelijk om op een eenvoudige manier werkloosheidsuitkeringen te combineren met een zelfstandige activiteit in bijberoep. Dit noemen we springplank naar zelfstandige activiteit en daar kan je gedurende 12 maanden gebruik van maken onder bepaalde voorwaarden. Dit bied het voordeel dat je je zelfstandige activiteit kan uitbouwen terwijl je eveneens enige financiële steun ontvangt. Meer weten? Vraag ernaar bij je outplacementcoach of kijk op het infoblad van de RVA.
- Wil je starten als zelfstandige in hoofdberoep, dan kan je beroep doen op de zogenaamde transitiepremie, een premie om de transitie van werkloosheid naar ondernemerschap te stimuleren. De Vlaamse overheid wil met de transitiepremie voor zelfstandigen de brug slaan tussen werkloosheid en ondernemerschap, door een ondersteunende premie te voorzien gedurende maximaal 24 maanden terwijl een eigen zaak wordt opgestart. De filosofie van de transitiepremie is immers een premie toe te kennen bij de opstart van een eigen zaak op het moment dat de uitkering wegvalt. Je kan hier dus ook beroep op doen, nadat je eerst gebruikt hebt gemaakt van de springplank! Wil je kijken of je voldoet aan de voorwaarden, alsook hoe hoog deze premie precies is, kan je surfen naar transitiepremie.
Voor de transitiepremie is het vereist dat men eerst een prestarterstraject doorloopt. Sinds eind 2020 is het mogelijk om dit traject bij Acerta te volgen én voor onze outplacementcliënten is deze gratis! De looptijd van het traject zal verspreid zijn over minstens 6 weken en maximum over 6 maanden. Na het voltooien van dit traject ontvang je een attest wat afgeleverd moet worden aan de Vlaamse overheid uiterlijk 3 maanden nadat je gestart bent als zelfstandige in hoofdberoep. Het attest mag maximum 6 maanden oud zijn wanneer je pas later zou starten als zelfstandige in hoofdberoep.
Binnenkort verschijnt hier meer informatie over op de website van Acerta, maar bespreek dit alvast met je outplacementcoach indien je interesse hebt.
Indien je wil starten als zelfstandige, bekijk dan zeker ook onze gratis workshops van de startersacademie van Acerta.
Sta jij al een stuk verder en is dit allemaal al duidelijk voor jou maar heb je misschien nog de vraag hoe je je onderneming in de markt zet? Onze workshop Hoe zet je je onderneming in de kijker? Digitale marketing en branding geeft je een klare kijk op hoe jouw product/dienst zo goed mogelijk in de kijker te zetten.
- Op welke manier past je digitale marketing in je globale marketingaanpak van je nieuwe onderneming.
- Via welke kanalen wil je je doelgroepen bereiken?
- Waarom zou je aanwezig zijn op bijvoorbeeld Facebook of is Instagram misschien een beter kanaal?
Daarnaast leer je in deze workshop (verzorgd door Jef Van Den Brande) een contentplan bouwen en uitrollen en verneem je welke rol advertising kan spelen in je digitale marketingaanpak van je startende zaak.
Vakjargon zoals SEO, SEA, CTR, CRO, … hebben na deze workshop geen geheimen meer voor jou.
Ook de VDAB biedt gratis online opleidingen aan over alles wat maar met digitalisering te maken heeft. Verschillende hiervan kunnen voor jou als startende zelfstandige zeker interessant zijn.
Alvast veel succes!