FR

Solliciteren voor pas afgestudeerden


Hallo iedereen! Ik ben Fien en ik ben momenteel als stagiaire aan de slag bij Acerta. De weg naar mijn diploma begint in te korten en binnenkort ga ik op zoek naar een job. In mijn zoektocht naar hoe ik dat aanpak en door mijn ervaring als stagiair in rekrutering, heb ik een aantal tips ontdekt die ik graag deel met jullie.

 

  1. First come, first served

Waarom wachten met solliciteren tot je je diploma behaalt? Weinig studenten beginnen hiermee tijdens hun afstudeerjaar omdat ze denken dat dit te vroeg is. Toch biedt het je juist meer opties en maakt het jou uniek. Trouwens, als de firma in kwestie jou wilt aannemen, zijn ze vaak bereid om te wachten tot je afgestudeerd bent. En zo niet, you win some, you lose some! Nog een tip voor ‘early birds’: maak een LinkedIn profiel aan. Recruiters zoeken via dit kanaal regelmatig naar schoolverlaters. Wie weet spreekt hun aanbod jou wel aan en voor je het weet, sleep je dat vaste contract in de wacht!

 

  1. Aantrekkelijk cv

Een goed cv is belangrijk om een sterke eerste indruk te maken. Kort en bondig zijn in het opstellen van jouw ervaring en andere relevante informatie is een must. Probeer het te beperken tot één pagina en zorg voor een gestructureerde lay-out. Recruiters ontvangen graag een cv dat eruit springt en waar ze in één oogopslag kunnen zien what you’re all about. Zorg er dus voor dat jouw cv recruiters aanspreekt, dan zal je in no time gecontacteerd worden voor een aantal interessante vacatures.

 

  1. Wees flexibel

Als pas afgestudeerde heb je weinig tot geen ervaring op zak. Daarom richt je je best op een job met leermogelijkheden en waar de kans tot groeien bestaat. Jammer genoeg zal je af en toe je idealen en doelen moeten aanpassen omdat deze soms simpelweg (nog) niet haalbaar zijn. Wees hierin flexibel en overweeg alternatieven, wie weet doen er zich kansen voor die je eerst niet voor mogelijk zag.

Studeer je binnenkort ook af? Neem zeker al eens een kijkje op de verschillende jobsites. Voor de echte durvers onder ons: waag je aan je eerste sollicitatiegesprek! Vang je bot of blijkt het toch niet jouw droomjob, dan is dit geen verloren tijd, zie het als een ervaring. Je kan terugblikken op wat je beter kan aanpakken en wat je net goed hebt gedaan. Zo ben je nóg beter voorbereid op jouw volgende gesprek.

 

Succes!