FR

CV (Curriculum Vitae) Tips


CV- en Sollicitatietips

CV Tips

Het opstellen van een goed CV is en blijft voor velen een heuse uitdaging. Waar begin ik? Wat is relevant om op te nemen? Hoe creatief mag ik zijn? En dé hamvraag: “foto of niet?”. Laten we er samen even van A tot Z doorlopen maar eerst:

Stap 1: een goede kop koffie

Stap 2: een rustige plek in huis

Stap 3: opperste concentratie én onze handige checklist in de aanslag

Hier gaan we!

Met jouw CV wil je de interesse van een potentiële werkgever wekken. Zoals je wel weet is een eerste indruk heel belangrijk, neem er dus voldoende tijd voor. Wij geven je alvast enkele handige tips waarop je kan letten.

Opmaak

Het oog wil ook wat, het is niet enkel wie of wat je bent, maar ook hoe je het brengt. Denk maar aan volgende zaken:

Welk lettertype gebruik ik?
Gebruik Arial, Helvetica of Verdana ; vermijd lettertypes zoals Comic Sans, courier, Times new roman,…
Wees spaarzaam met het gebruik van vet, cursief of onderstrepen. Je gebruikt deze enkel om bepaalde elementen extra in de verf te zetten. Hoofdletters en bullet points kunnen je helpen om jouw verhaal te structureren.

Zijn kleuren oké?

Wees voorzichtig met het gebruik van kleur. Maak zeker gebruik van kleuren om jouw CV aantrekkelijk te maken indien je dat wenst maar beperk je tot een aantal kleuren en gebruik deze conform doorheen jouw CV.

Wat is nu eigenlijk een goede lengte van mijn CV?

Probeer jouw CV te beperken tot maximaal 2 pagina’s, ook als je reeds heel wat ervaring wist op te bouwen. Niet alle en élke ervaring is even relevant voor de functie waarvoor je zal solliciteren. Maak een selectie van de functies en hun inhoud die jouw kandidatuur het meeste toegevoegde waarde bezorgen. Die vakantiejob bij de kruidenier om de hoek is bijvoorbeeld niet meer relevant indien je reeds een aantal jaar professionele ervaring op de teller staan hebt.

Overzichtelijk en niet té druk

Voorzie voldoende ‘lege ruimtes’ in jouw CV om zo de leesbaarheid en het overzicht te bewaren. Gebruik een consistente uitlijning van jouw tekst en voorzie een duidelijk onderscheid tussen verschillende [bouwstenen van jouw CV] (Link met Opbouw).

Creatief

Heb geen schrik om de nodige dosis creativiteit te gebruiken bij het opmaken van jouw CV. Zeker indien creativiteit een gewenste competentie is voor de job waarvoor je solliciteert! Hou bovenstaande elementen in het achterhoofd en toetst ze steeds af aan jouw creatieve interpretatie. PRO-TIP: Het gebruik van pictogrammen en diagrammen maakt jouw CV aantrekkelijker zonder in te boeten op overzicht.