FR

Persoonlijk netwerk


Job zoeken via uw persoonlijk netwerk

  1. Schakel je eigen netwerk in!
  2. Maar er is meer: online networking!

1. Schakel je eigen netwerk in!

Een succesvolle strategie bij de zoektocht naar een nieuwe job is ongetwijfeld daarvoor je eigen netwerk in te zetten. Denk daarbij niet alleen aan familieleden en persoonlijke vrienden maar vooral aan de mensen die je in je professioneel verleden reeds ontmoet hebt en met wie je reeds een ‘transactie’ verricht hebt. Je hebt er zaken mee gedaan, samen een project uitgevoerd, informatie gekregen of zelf gegeven. Of je  hebt elkaar gewoon eens ontmoet bij één of andere gelegenheid en een interessante babbel gehad.

Het komt er hierbij op aan hen niet te ‘overvallen’ met jouw dringende vraag je een nieuwe job te bezorgen maar wel hen te vragen je te helpen bij jouw zoektocht. Vraag hen hun ogen en oren open te houden binnen hun eigen brede professionele omgeving en je  nuttige informatie of tips te bezorgen die eventueel naar een nieuwe job kunnen leiden. Daarvoor moet je  hen natuurlijk ook informeren over het soort job dat je zoekt. Een duidelijke beschrijving van je professionele doelstelling, niet al te breed en niet al te beperkt, zal daarbij heel nuttig zijn voor wie jou wil helpen. Connecteer met hen op LinkedIn en bezorg hen eventueel een bijgewerkte cv. Vermeld dat ze die mogen doorsturen aan geïnteresseerde relaties.

Netwerking is een beproefde strategie die echt werkt ! Niet verwonderlijk als je weet dat een groot deel van alle vacatures nooit het grote publiek haalt maar via informele wegen wordt ingevuld. En daar bedoelen we echt geen vriendjespolitiek mee. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op werk bij 45-plussers aanzienlijk verhoogt als ze hun persoonlijk netwerk aanspreken. Logisch, want dat netwerk van kennissen en contacten is erg uitgebreid, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld schoolverlaters

Vind je dat je onvoldoende relaties hebt? Doorblader eens je oude agenda’s, haal eens alle in het verleden verzamelde businesskaartjes van onder het stof, bekijk wie er allemaal in je e-mail adressenbestand opgenomen is. Je staat er wellicht versteld van hoeveel mensen je kent.  Een groot deel van je relaties zal zeker bereid zijn wat aandacht aan jouw boodschap te besteden.

2. Maar er is meer : online networking!

Daar waar vroeger alles ‘ambachtelijk’ gebeurde hebben we vandaag te maken met de virtuele online sociale netwerken. Je  hebt zeker al gehoord van “Facebook” of “Netlog” of nog andere …    Zoniet helpt de jeugd in je omgeving je ongetwijfeld graag op weg. Deze sites zijn virtuele netwerken waar je allerhande informatie kan uitwisselen met jouw kennissen en would-be kennissen. Je kan er nieuwe contacten leggen, over de hele wereld.

Veel van deze netwerken voor zijn vooral ‘just for fun’ en voor privé-doeleinden bedoeld. Toch zijn er ook netwerken die vooral bedoeld zijn en gebruikt worden voor zakelijke doeleinden. En dat zijn uiteraard de netwerken die ons interesseren!

Een degelijk en massaal gebruikt business netwerk is ongetwijfeld Linkedin. Daar waar Facebook een grote internationale sociale netwerkwebsite is, is Linkedin de grootste zakelijke netwerkwebsite van het ogenblik.

Linkedin is een krachtig en gratis hulpmiddel, een platform dat bedoeld is om er zakelijke relaties mee te leggen en te onderhouden. Via Linkedin kan je  in contact komen met nieuwe klanten en leveranciers, nieuwe medewerkers vinden maar … zelf ook een nieuwe baan vinden. Hoe? Door je virtueel cv (profiel) aan te maken en jouw netwerk te laten spelen.

Stel dat je in de voedingsindustrie wil werken. Via Linkedin kan je mensen uit jouw netwerk bereiken die mensen kennen die in die sector werken, of die actief zijn in de HR- of rekruteringswereld, of die iemand kennen op de personeelsafdeling van een voedingsbedrijf. Een simpele introductie via via kan ervoor zorgen dat jouw cv net iets méér aandacht krijgt, waardoor je al een voetje voor hebt op de andere sollicitanten.

Weet ook dat Linkedin actief gebruikt wordt door HR Managers, recruiters en headhunters om er kandidaten voor hun vacatures te vinden. Je kan er  massa’s vacatures op terugvinden. Een vacature via Linkedin bekendmaken, is immers een pak goedkoper dan dure vacatureberichten in de kranten te plaatsen. Het loont dus zeker de moeite een degelijk netwerk op te bouwen, er een performant profiel op te plaatsen en alle mogelijkheden van dit business netwerk te zoeken en te benutten.

Meer weten?

Bekijk onze Linkedin instructiefilmpjes.

 

< Terug naar overzicht