FR

Wat vieren we op de Dag van Arbeid?


De Dag van de Arbeid is één van de 10 wettelijke feestdagen. Voor velen wordt deze dag gezien als een dagje verlof. Een dagje waarop we kunnen uitslapen, lui in de zetel naar Netflix kunnen kijken of gewoon, gezond, een dagje lucht kunnen scheppen. Waar hebben we eigenlijk deze vrije dag aan verdiend?

Zonder twijfel is deze dag rood gekleurd en hebben we zijn origine te danken aan de socialistische en communistische arbeidersbewegingen, want op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden. Voor de roodkleurige politieke partijen is dit zelf het moment om hun politieke standpunten te verkondigen aan de burgers van België.

Het is een gevolg  van de centrale gedachte van de achturige werkdag. 8 uren slapen, 8 uren werken en 8 uren ontspannen. Dit principe werd origineel bedacht door Alfred De Grote, de koning van het Angelsaksische koninkrijk Wessex. Om het echt concreet te laten vormgeven heeft het wel honderden jaren geduurd. Uiteindelijk in de periode van de industriële revolutie, waar dat de woon-en werkomstandigheden zo belabberd waren, lieten de arbeiders van hun horen.

Onder inspiratie van Robert Owen, een eigenaar van een weverij met 2000 arbeiders, werden de werkuren al voor een groot stuk verkort. Toch, zijn grootste prestatie, is het laten vormgeven van de latere “Eight Hour Movements”. 1 mei werd gekozen als “Moving Dag”, omdat er op die dag de meeste arbeidscontracten werden opgemaakt, beëindigd of verlengd werden. Deze dag werd door veel andere organisaties, over heel de wereld overgepakt. De eerste meiviering stond dan ook grotendeels in het teken van het 8 uren principe.

Vroeger werd deze dag iets uitbundiger gevierd. Toen de fanfare en rode vlaggen de straten bekleden en ook de praalwagens de wegen vulden. Nu  vieren we dit niet meer op deze manier maar toch blijft de inhoud vaak hetzelfde. Dikwijls worden er nu kermissen georganiseerd bij vele gemeentes, ongeacht de politieke voorkeur.

De optochten zoals vroeger zijn er niet meer maar het is een dag waarop we allemaal kunnen genieten van een zalig dagje vrijaf.