FR

TO DO-lijstjes, doe ik het wel juist?


Stress en chaos klinken voor niemand onbekend in de oren. We krijgen vaak de tip: maak een TO DO-lijstje en die stress zal wegvallen. Makkelijk toch? Je maakt een lijstje op maar het lukt je niet om je hieraan te houden. Je merkt dat je iets fout doet, maar wat?

Laten we eens terug naar de basis gaan van zo’n lijstje. Met de volgende drie tips moet een TO DO-lijstje jou ook lukken. Veel succes!

  1. Prioriteiten

Als je stress en druk ervaart denk je dat alles prioriteit is, maar niets is minder waar. De truc met een TO DO-lijstje is ervoor zorgen dat je prioriteiten weet te stellen.

Noteer al jouw TO DO’s aan de hand van een lijstje. Eens je dit gemaakt hebt, kan je prioriteiten stellen door een onderscheid te maken tussen wat belangrijk is en wat urgent. Zaken die beide zijn, plan je direct in en voer je zo snel mogelijk uit. Hetzelfde geldt voor TO DO’s die slechts enkele seconden van je tijd vragen. Belangrijke items kan je opteren om later zelf uit te voeren, urgente kan je misschien delegeren. De niet belangrijke en niet urgente onderwerpen, parkeer je best even. Werk jij beter met een grafisch overzicht? Gebruik “the Eisenhouwer Box” en bekijk zo wat jouw prioriteiten zijn.

  1. Specifiek is effectief

Noteer heel specifiek per TO DO wat je moet doen, anders dreig je te vergeten wat je in je actie moest doen (‘mailen naar Jan’ vervang je door ‘mailen naar Jan in verband met case’). Vaak valt onder één TO DO, meerdere items. Splits deze op want anders zie je door het bos de bomen niet meer en dit zal je helpen om de grotere taken niet steeds te verschuiven naar de onderkant van je lijstje.

 

  1. Werk het lijstje bij

Het is belangrijk dat je TO DO-lijstje er verzorgd en aantrekkelijk uitziet. Maar nog belangrijker is dat je TO DO’s up to date zijn. Heb je een taak afgewerkt of komt er een nieuwe bij die hogere prioriteit heeft? Duid dit aan op je lijstje. Maak je er steeds een zootje van met pen en papier? Er bestaan gelukkig tal van TO DO-apps om een digitaal en verzorgd lijstje te maken!