FR

Etiquette


Etiquette

We geven je graag enkele tips om het sollicitatiegesprek vlotter te laten verlopen zodat je er het maximum uit kan halen.

Afspraak verplaatsen

Je bent uitgenodigd voor een gesprek, proficiat!
Past het tijdstip toch niet? Ofwel omdat je dan net een andere afspraak hebt (sollicitatie, dokter, privé,…) ofwel omdat je daags voordien al iets anders op agenda hebt, waardoor je de bewuste dag onvoldoende fit of voorbereid bent? Verschuif dan de afspraak. Het is geen schande om te zeggen dat het voorgestelde tijdstip niet past. Je hoeft je daarvoor niet te verantwoorden, inhoudelijk heeft de organisatie geen zaken met jouw agenda.
Denk echter goed na: welke afspraak weegt voor jou het zwaarste door? Wat is makkelijk verplaatsbaar? Als je immers bij elk voorstel dat je krijgt, antwoordt dat het niet kan, dan maak je ook geen al te beste indruk. Je gesprekspartner kan dan twijfelen aan je motivatie om je vrij te maken voor een sollicitatiegesprek. Ook tussentijdse contactmomenten zijn een observatie van jouw professionaliteit.

Op tijd komen

Je maakt een slechte beurt wanneer je te laat komt en zeker wanneer je hiervoor niet verwittigde. Stippel vooraf de weg naar het sollicitatiegesprek uit zodat je de dag van het gesprek niet meer moet uitzoeken hoe je moet rijden, welke bus je moet nemen,… Zo voorkom je dat je te laat komt én moet je je niet onnodig nerveus maken.
Hebt je een afspraak tijdens de spits? Neem het openbaar vervoer als de plaats zo vlotter bereikbaar is.
Zorg ervoor dat je GSM opgeladen is en sla het telefoonnummer van je contactpersoon (Recruiter, HR-adviseur,…) op of hou het bij de hand, zodat je haar/hem kan bellen als je toch dreigt te laat te komen. Stuur geen SMS doch neem persoonlijk contact op, dat komt professioneler over.

Dresscode

Je bent beter iets “over-dressed” dan “under-dressed”, een jasje kan je altijd uit doen, doch niet zomaar tevoorschijn toveren op het moment dat je het schijnt nodig te hebben. Zowel voor dames als voor heren. Hou rekening met de dresscode van het bedrijf: kijk eens op hun website of hoe hun personeel gekleed gaat op sociale media (LinkedIn, foto bij vacaturetekst,…).
Een verwaarloosde outfit (tot schoenen toe) wordt echt niet geapprecieerd en wordt vaak geïnterpreteerd als een teken van nonchalance, eigengereidheid, respectloosheid,…
Zorg er voor dat je er op je best uitziet als je gaat solliciteren, zonder je spontaneïteit te verliezen. Draag een stijl en kleuren die bij jouw type passen, zorg dat je outfit de kerncompetenties uitstraalt van de functie waarvoor je solliciteert. Gemakkelijker gezegd dan gedaan? Vraag advies aan je consultant. We voorzien optioneel een sessie outfitconsultancy doorheen het outplacementtraject.

Blijf discreet en neutraal over je vorige werkgever

Ook al ben je met slaande deuren vertrokken, blijf neutraal als je over je vorige werkgever spreekt. Spreek over feiten, jouw perceptie en niet over andermans mening. Hang nooit de vuile was buiten. Dit wordt vaak geïnterpreteerd als een gebrek aan discretie. Je gedrag in deze situatie wordt als een voorspeller gezien van hoe genuanceerd je ook in de toekomst zal omgaan met delicate, moeilijke situaties (die er op elke werkvloer zijn).