FR

Lectuur


Verlies en rouw op het werk

Site voor allen die in aanraking komen met verlies en rouw op het werk, zowel bij veranderingen vanuit het werk zelf, zoals reorganisatie, fusie, ontslag en arbeidsmobiliteit als overlijden, (chronische) ziekte en beperking.

Als het werk stopt

‘Wie een goed CV heeft, vindt hoe dan ook werk’. Zo zei Bart De Wever in de aanloop naar de verkiezingen van mei 2014. Maar is dat zo? Zeker voor vijftigplussers wordt het steeds moeilijker om een job te krijgen, hoe lang hun cv ook is. Frank Van Laeken zou tot een paar jaar geleden geneigd zijn geweest om De Wever te volgen in zijn redenering. Tot hij medio 2012 zonder werk viel, na een faliekant afgelopen avontuur bij zijn favoriete voetbalclub, en zijn rijk gevulde cv niet voldoende bleek om snel aan een nieuwe job te raken. Na meer dan honderd sollicitaties en minder dan een handvol uitnodigingen voor gesprekken of tests is er nog altijd geen vooruitgang. Hoe komt het dat vijftigplussers zo moeilijk weer aan werk raken? Ligt het aan de bedrijven, die geen lastige, dure of versleten werkkrachten willen? Ligt het aan de vijftigplussers, die te veeleisend zijn of geen ambitie meer vertonen? Of ligt het aan een combinatie van factoren, die maakt dat een vijf aan het begin van je leeftijd ervoor zorgt dat je niet meer aan de bak komt? Van Laeken zoekt naar antwoorden, in zijn eigen verhaal en in dat van anderen.

Blue Ocean Shift

‘De Blauwe Oceaan’ werd als strategisch begrip door W. Chan Kim en Renée Mauborgne geïntroduceerd in hun gelijknamige, baanbrekende internationale bestseller. Zij pleiten hierin voor het creëren van een nieuwe, onontgonnen markt (de blauwe oceaan) in plaats van het hevige concurrentiegevecht aan te gaan in de bloedrode oceaan vol rivalen. Nu, na tien jaar onderzoek en studie, verschijnt het vervolg: Blue Ocean Shift. Met onder meer een aantal bijzondere cases (zoals het Nationaal Jeugdorkest van Irak, Comic Relief/Red Nose Day en André Rieu) beschrijven Kim en Mauborgne in dit boek de 5 stappen op weg naar een nieuwe, blauwe markt. Dit proces van een Blue Ocean Shift is voor elke organisatie, klein of groot, geschikt. Er is volgens de auteurs geen speciale creativiteit of startup-mentaliteit voor nodig. Wel een beetje geduld: het doorlopen van het proces kost minimaal een jaar. Maar met de invulschema’s en business-canvassen in dit boek kun je direct aan de slag. Blue Ocean Shift is een nieuwe klassieker op het gebied van marktstrategie, disruptie en klantfocus. De Blauwe Oceaan is wereldwijd ruim 3,5 miljoen keer verkocht in 45 talen.

Op safari naar je werk

Als ervaren werknemer kun je vandaag niet meer stoppen met werken op je vijfenvijftigste. Zelfs op je zestigste stoppen zit er niet meer in. Vind je dat een grote ramp of valt het nog wel mee? Onze maatschappij heeft duidelijk een probleem. Dat probleem heeft te maken met de kleuren grijs en groen. Er komen meer ouderen – dat is de vergrijzing – en er komen minder jongeren – dat is de ontgroening. Om dat probleem aan te pakken moet het roer radicaal om. Gelukkig groeit de maatschappelijke tendens om langer aan de slag te blijven. Dit boek overtuigt je om dat probleem om te smeden tot een uitdaging. Het stimuleert je op je zoektocht naar een zinvolle vormgeving van het laatste trimester van je loopbaan. Het laat je mogelijkheden zien en zet je op weg, op jouw weg, de weg die jij zelf moet gaan. Hoe stel je je op? Wat wil je nog bereiken? Hoe zorg je voor een goede balans tussen leven en werken? Hoe ga je demotivatie, miskenning, achterop raken en andere bedreigingen te lijf? Stel die safari naar Afrika nog maar even uit. Met dit boek van Marc Claus trek je op safari naar je eigen werk. Je kijkt met nieuwe ogen naar je eigen situatie. Op zoek naar wat misschien wel de mooiste jaren van je carrière worden.

De seniorcode. Je loopbaan na je 45ste

Overheid en werkgevers zijn druk bezig om hun visie en beleid waar het gaat om oudere werknemers te herformuleren. 45-plussers zijn om allerlei redenen hard nodig op de arbeidsmarkt. Hoe zorg je ervoor dat je iets moois maakt van de tweede helft van je carrière? Het boek De seniorcode bewijst dat enthousiast en met bezieling aan het werk blijven, voor iedereen mogelijk is. Ook op latere leeftijd.

Ervaren werknemers zijn goud waard op de arbeidsmarkt. Hun kennis is van een dermate niveau dat ze optimaal functioneren en hun ervaring is onmisbaar voor het bedrijf en de jongere collega’s. Toch voelt die onmisbare en ervaren werknemer zich lang niet altijd gewaardeerd. Bij carrièreplanning loopt hij tegen heel wat hardnekkige vooroordelen op: hij zou te duur zijn, inflexibel zijn, en het tempo van de moderne veranderende maatschappij en organisatie niet meer aankunnen. Hij zou vaker en langer ziek zijn en te oud om nog een training of opleiding te volgen. Hoe ontkracht je al die vooroordelen?

De auteurs van De seniorcode (Biennemann, Sijkerman & Reekers) inspireren de lezer om met een positieve blik naar de toekomst te kijken. Ze ondersteunen bij het nadenken over, en het uitstippelen van loopbaanplanning van de tweede helft van je werkzame leven. De seniorcode laat zien hoe iemand zijn competenties helder kan presenteren, en aantrekkelijk kan houden voor zichzelf en zijn werkgever. Maar het boek heeft nog meer te bieden. Werk is belangrijk, maar juist bij het ouder worden komt de behoefte andere waarden in het leven meer gewicht te geven. Wat wil iemand bereiken in de tweede helft van zijn leven, en hoe pakt hij dat aan? Durft hij nog te dromen van grote veranderingen? Wanneer is hij tevreden als hij over een paar jaar terugkijkt? De seniorcode biedt praktische handvatten voor een goed toekomstperspectief. In het boek zijn vier interviews met 45-plussers opgenomen, die zonder twijfel duidelijk maken hoe bruikbaar die inzichten en adviezen zijn.

Hoera Ontslag. In 4 stappen naar een gelukkiger (werk)leven

Of je nu aan de deur gezet wordt dan wel zelf de benen neemt: een ontslag brengt altijd een pak vragen en onzekerheden met zich mee. Want hoe je het ook draait of keert: je werk is niet enkel een manier om geld te verdienen. Het is deel van je leven en bepaalt wie je bent en hoe je evolueert. Steeds meer mensen willen een bewuste keuze maken in hun carrière, willen zinvol werk verrichten zonder dat het hun leven beheerst. Een ontslag is dan ook vaak een ingrijpende gebeurtenis, die mentaal een grote impact kan hebben. Ervaringsdeskundige Rilla Lyssens toont ons in haar boek ‘Hoera, ontslag!’ hoe ontslag ook het begin van iets nieuws kan zijn, van een positieve omwenteling. Aan de hand van getuigenissen en oefeningen biedt dit boek inzicht in hoe je om kan gaan met de twijfel en stress die een ontslag met zich meebrengt. Rilla Lyssens is een gecertificeerd coach gespecialiseerd in stress & burn-out coaching. Met haar bedrijf Bloom Coaching & Development begeleidt ze tal van werknemers naar een fijnere werktoekomst.

Baanbreker. Vind de baan die bij je past

Moest werk vroeger een goed salaris en een leaseauto opleveren, tegenwoordig zijn we vooral op zoek naar uitdagingen en persoonlijke groei. Kortom: werk dat leuk is en bij je past. Maar hoe doe je dat, als je niet precies weet wat je wilt en de banen niet voor het oprapen liggen? Om uit te zoeken wat je écht wilt, zul je open, eerlijk en diepgravend onderzoek moeten doen naar je drijfveren en talenten. ‘Baanbreker’, gechrveen door Nicholas Lore biedt dan ook geen voorgekauwd tienstappenplan voor snel succes, maar laat je door middel van talloze zelfonderzoekjes, vragenlijsten en tests ontdekken wat je werkelijke kwaliteiten en drijfveren zijn en welke banen daarbij passen. Ook krijg je inzicht in hoe je jezelf in de weg kunt zitten bij de zoektocht naar je droombaan en hoe je die valkuilen kunt vermijden. Ten slotte helpt het boek je op weg naar de ideale baan door je te leren hoe je jezelf kunt verkopen op de arbeidsmarkt en hoe je een goed cv schrijft. Een onmisbaar boek voor iedereen die aan het begin van zijn carrière staat of die zijn loopbaan een andere wending wil geven.

Ontdek wat je écht wilt en maak daar (je) werk van

Ben je op zoek naar meer plezier in je werk? Zoek je werk dat je meer voldoening geeft en dat helemaal bij je past? Weet je inmiddels wat je niet wilt, maar heb je geen idee wat je wel wilt? Wil je graag zinvol bezig zijn? Als je antwoord op een of meer van deze vragen ja is, is dit boek voor jou.
In 9 stappen ontdek je tijdens een zelfonderzoek wat echt bij jou past. Door het maken van de oefeningen breng je jouw wensen, dromen, talenten en drijfveren in kaart. Je ontdekt hoe je meer energie kunt krijgen en krijgt inzicht in gedachten waarmee je jezelf in de weg zit. Je gaat de rode draad zien en ontdekt wat je echt wilt.
Brigitte van Tuijl is opgeleid tot coach en biedt trajecten aan waarin zij mensen helpt om te ontdekken wat hen ten diepste drijft, wat ze echt willen en hoe ze daar in hun leven en werk vorm aan kunnen geven. Zoals Stephen Covey zegt: ‘Leef vanuit je verbeelding, niet vanuit je verleden’. Dit werkboek is geschreven vanuit deze kennis en ervaring. Je kunt ermee aan de slag op de momenten dat het jou uitkomt.

Lessen uit een ontslag

Twee dagen na haar onverwachte ontslag bestelde journaliste Hilde Sabbe bij de groenteman de duurste tomaten, omdat ze dacht dat iedereen aan haar kon zien dat ze werkloos was en ze zich niet wilde laten kennen. Om vervolgens drie dagen lang droog brood te eten, want was ze nu niet arm? Ontslagen worden, ontdekte ze, is een pak ingrijpender dan men in deze tijden van economische crisis laat uitschijnen, met de meest onverwachte en diverse gevolgen.

Een boekje waarin de auteur haar destijds eigen, onverwachte ontslag op persoonlijke wijze behandelt. Geen praktische adviezen van sociale, juridische of financiële aard, noch diepte psychologische analyses. Wel de beleving en verwerking van de ‘rouw’, het omgaan met de spanningen, het gezichtsverlies, de reacties, de leegte, de uitdagingen, de lessen. Doelgroep: de lezer die zelf ook getroffen is door ontslag en degene die aan de andere kant van de tafel zit. De auteur is journaliste (Flair, Libelle, De Morgen, Laatste Nieuws) en ‘jarenlang een van Vlaanderens meest gelezen columnisten.’ Pakkend, vlot geschreven. Het boek nodigt uit tot (door)lezen, terwijl de doelgroep mogelijk neiging tot apathie vertoont. Het onderwerp is misschien niet uniek, maar wel degelijk actueel en door de openhartige stijl is het boek lezenswaardig. Pocketuitgave; kleine druk.

Werk vinden dat bij je past

Haal het beste uit jezelf en uit je carrière. Dé absolute droombaan is een illusie, maar werk dat de kwaliteit van je hele leven op een hoger plan tilt, wil iedereen wel. In deze gids helpt bedrijfsconsultant Roman Krznaric je dat werk te vinden. Daarvoor raadt hij je aan breder te zoeken dan je voorheen misschien hebt gedaan zonder in een doolhof aan keuzemogelijkheden te verdwalen. Verder laat hij zien welke concrete stappen je nog moet nemen om je ambities waar te maken en die bevredigende carrière voor jezelf te creëren waar je zo naar verlangt.

Het is zo langzamerhand een bekend thema in coaching en loopbaanbegeleiding: werk vinden dat bij je past. De auteur betoogt met vuur dat zinvol werk belangrijker is dan geld en status. Voor diegenen die ervaren dat zij zijn vastgelopen in het streven naar meer materiële welvaart en meer aanzien, biedt het boek handvatten om de ketenen hiervan te doorbreken. Bewustwording van de weg die je tot nu toe aflegde, is er een van; andere zijn: breder kijken dan je gewend was/bent; gesprekken voeren met mensen buiten je eigen vertrouwde kring. Uiteindelijk gaat het om het stellen van de daad: stap uit je baan als die je echt niet (meer) bevalt en sla een nieuwe weg in. Het gaat daarbij om het vinden van je roeping; dat is overigens niet een gemakkelijke weg. Vaak moet je hard werken om die roeping, jóuw roeping te vinden. Het boek bevat veel ‘human interest’-verhalen en veel verwijzingen naar filosofen en oude wijzen, zoals de joodse wijsgeer Hillel de Oudere.

Een baan om van te houden

Naast een goede relatie is een mooie carrière een van de voornaamste voorwaarden voor een compleet leven. Jammer genoeg is het verdomd lastig jezelf zo goed te begrijpen dat je weet waar je je energie op moet richten. Een baan om van te houden is geschreven om je uit zulke impasses te helpen. Het is een gids om jezelf beter te leren begrijpen en een baan te vinden die echt bij je past. Met een praktische en liefdevolle inslag helpt dit boek je bij het ontdekken van je ware talenten en om je verwarde verlangens en ambities op een rijtje te krijgen voor het te laat is.

Een boek over loopbaanplanning, uitgegeven door The School of Life, een organisatie die belangrijke levensthema’s uitwerkt en hier boeken over uitgeeft. Uitgangspunt in dit boek is de gedachte dat een mens werk zou moeten vinden dat niet alleen ‘wel oké’ is of aanvaardbaar vanwege het salaris, maar dat werk zingeving, kameraadschap en creativiteit zou moeten opleveren. In het boek wordt beschreven hoe het komt dat mensen een baan willen die aan die voorwaarden voldoet en hoe moeilijk de zoektocht naar zo’n baan is. Ook wordt uitgelegd hoe je jezelf kunt ‘bevragen’ over je kwaliteiten, je ambities en wensen ten aanzien van werk en carrière. Aan bod komen ook remmingen die je zou kunnen hebben om in de richting te gaan van wat je zou willen en obstakels die op je pad kunnen komen. In het boek wordt duidelijk hoe het denken over werk en een carrière in de loop der tijden is veranderd en dat dit het helder krijgen van wat je werkelijk wilt kan bemoeilijken. Het boek is geschreven voor mensen die er achter willen komen welke talenten ze willen inzetten en welke baan bij hen past.